26 Şubat 2011 Cumartesi

OTURURKEN DAHA ÇOK RİSK VAR

Posted on 03:13 by Unknown

İnsanların yüzde 80’i hayatları boyunca en az bir defa bel ağrısı ile karşılaşıyor. Bel rahatsızlığına her yaş grubunda rastlamak mümkün. Ama bel fıtığı orta yaşlarda daha sık görülüyor. Doç. Dr. Arif Önder “Hareketsiz bir iş ve hayat tarzı, daha çok oturarak çalışmak, şişmanlık, ağır şeyler kaldırmak, mücadele sporları, bilinçsiz spor yapmak, yanlış oturuş ve duruş alışkanlığı, mesleğini sevmeme, huzursuz bir ortamda ve stres içinde yaşama, sigara ve alkol kullanma, uzun süre otomobil sürme, bedensel faaliyetlere ısınmadan başlama gibi risk faktörleri fıtığı tetikliyor.

GENETİK YATKINLIK

Hele bir de genetik yatkınlık varsa bel fıtığıyla tanışmak sürpriz sayılmamalı. Uygun olmayan sandalyelerde her gün saatlerce süren bir ofis hayatına mahkum insanlar bel fıtığının müstakbel adayları” dedi. Günlük aktivitelerimiz sırasında vücudumuzun dikey veya yatay konumda aldığı çeşitli pozisyonlar ve beraberinde ortaya konan faaliyetin şekli, bel fıtığına yakalanma riskini önemli oranda artırıyor. İnsanın dikey pozisyonda bulunması omuriliğin alt kısımlarını önemli miktarda basınç altında bırakıyor. Çünkü bu kısmın yukarısında yer alan tüm vücut ağırlığı birkaç santimetre karelik dar bir omur parçası üzerine biniyor ve bu küçük kısım tarafından taşınıyor. Buna karşılık vücudun dik değil de desteksiz bir tarzda eğik pozisyona gelmesi, beldeki omurlar üzerine binen yükü, yani basıncı bariz şekilde daha da artırıyor.

OTURURKEN DAHA ÇOK RİSK VAR

• Yapılan bilimsel araştırmalarda beldeki diskin içerisine basınç ölçen bir cihazla girildiği ve çeşitli vücut pozisyonlarının diskteki basıncı ne şekilde etkilediğinin incelendiğine değinen Doç. Dr. Önder “Görülmüştür ki bele en az yükün bindiği pozisyon, kişinin sırtüstü yattığı ve bacaklarının altını destekleyerek hafifçe yükselttiği pozisyondur. Ayrıca sandalyede desteksiz otururken bele binen yük, ayakta dik dururken bele binen yükten daha fazladır. Halbuki insanlar bunun tam tersinin doğru olduğunu zanneder. Neticede ayakta dururken bele binen yükün gerçekte daha az, otururken daha fazla olduğu bilinmelidir” diye konuştu.

No Response to "OTURURKEN DAHA ÇOK RİSK VAR"

Leave A Reply