26 Şubat 2011 Cumartesi

Kronik baş ağrısı çeken kadınlar,

Posted on 01:58 by Unknown

Özel Sema Hastanesi Spinal Ağrı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Nurettin Lüleci, genelde 1-3 yıl arasında, ağrının yaşam kalitesini bozmayacak düzeye çekilebileceğini belirtiyor. Hastalarının yüzde 80'ini kadınların oluşturduğunu ifade eden Lüleci, "Erkekler streslerini boşaltmada daha şanslı. Gün içerisinde çok farklı fiziki mekânlarda bulunarak fiziki şartlara daha dirençli oluyorlar. Ev hanımları, bu deşarj kaynaklarına sahip değiller. Ev işleri, yemek gibi zorunlu günlük aktivitelerin dışında çocuk doğurma ve sık hormonal değişimler, kadınların daha çabuk yıpranmasına neden oluyor. Bütün bunlar stres kaynağı olup ağrı algısında hassasiyetlere sebep oluyor." dedi.

Bazen ağrı kısırdöngüsü kırılınca bir daha tekrar etmemesinin bile mümkün olduğunu ifade eden Lüleci, "Doktorunuzun önerilerine uyarsanız ağrı kapınızı hiç çalmayabilir. Bu arada kilo almayın, çok ayakta kalmayın, vücudunuzu hırpalayacak derecede yorulmayın. Yorucu olmayan egzersizleri yaşamınızın bir parçası haline getirin. En önemlisi de stresten uzak durun." diye konuştu.

Her doktorun ağrıyı tedavi edebileceğini, ancak ağrı kronik hale geldiğinde uzmanlık gerektirdiğini anlatan Prof. Dr. Nurettin Lüleci, Türkiye'de ağrı tedavisi ile ilgilenen hekimlerin bazı kişisel ve psikolojik engellemelere maruz kaldığını iddia etti. Lüleci, "Maalesef bu alanda emekleme safhasından öteye gidilememiştir. Kendini yetiştirmiş, yurtdışı eğitimlerle geliştirmiş birkaç kişi tarafından işler yürütülmekte, diğer birçok ağrı kliniğinde uzmanlar zaten normalde bir anestezi hekiminin yapması gereken yani uzmanlık eğitiminin gereği olarak öğrendiği epidural kortizon uygulamalarının ötesine geçememişlerdir. Özellikle radyolojik değerlendirme, fizik muayene ve nasıl görüş alışverişi isteneceği konusunda sıkıntılar söz konusudur. Halen 20'ye yakın üniversite ve 10 civarında Sağlık Bakanlığı'na bağlı eğitim hastanelerinde ağrı klinikleri ya da algoloji bilim dalları mevcuttur. Dünyadaki uygulamalara bakarsak örneğin bir Hindistan bizden çok daha ileridir." diye konuştu.

No Response to "Kronik baş ağrısı çeken kadınlar,"

Leave A Reply